Warning: Illegal string offset 'url' in /home/customer/www/lash-art.nl/public_html/wp-content/plugins/plethora-featureslib/features/module/mediapanel/module-mediapanel.php on line 272

Wat is Lipoedeem?

Chronische ziekte

Lipoedeem is een chronische ziekte die vaak niet herkend wordt of met obesitas wordt verward. Letterlijk betekent lipoedeem vet- en vochtophoping. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem), die blijft toenemen ondanks diëten en veel bewegen.

Lipoedeem komt voornamelijk voor op;

  • Bovenbenen
  • Onderbenen
  • Knieën
  • Enkels
  • Armen

Lipoedeem is een ziekte die alleen voorkomt bij vrouwen. Je herkent lipoedeem aan een ongeproportioneerd lichaam waarbij de benen meestal een stuk dikker zijn dan de in verhouding slanke romp. De duidelijke toename van vet in de benen begint meestal tijdens de puberteit of na een zwangerschap. De oorzaak is niet bekend, maar hormonen en erfelijkheid lijken hier bij een rol te spelen.

Ongemak
Naast een ongeproportioneerd figuur, kan de onevenredigheid aan de boven- en onderbenen, een gespannen en zwaar gevoel geven. Dit is te wijten aan het vasthouden van vocht (oedeem) in het toegenomen vetweefsel. Vooral in de avond, na langdurig staan, en bij warm weer treden deze lasten op. Een ander symptoom is het ontstaan van blauwe plekken, al na een minst of geringe stootje tegen de benen.

Waar zit lipoedeem?
Over het algemeen zien we lipoedeem aan de bovenbenen, onderbenen en knieën, maar het kan zich ook op de billen en in het dijgebied bevinden. De voeten zijn meestal niet opgezwollen.

Het verloop
Bij veel lipoedeem patiënten, wordt de diagnose in de loop der jaren ernstiger. Terwijl het onderhuidse vetweefsel in eerste instantie gelijkmatig en week is, treden er na verloop van tijd verhardingen op en wordt het weefsel steviger. In een later stadium kan overhangend vet aan de binnenkant van dijen en knieën het lopen beperken.

Eerdere behandelingen
Diëten, sporten, veel water drinken, en medicatie brengen weinig tot geen verbetering. Tot nu toe kon alleen in de vorm van manuele of instrumentale lymfedrainage, oefeningen en steunkousen, het oedeem worden verminderd. Deze complexe fysieke afdrijvende methoden zorgen wel voor een verbetering maar de oorzaak van de vermeerdering van het vet en de vetophopingen is hier mee niet geëlimineerd. Voornoemde maatregelen dienen dan ook levenslang te worden uitgevoerd.

Vragen
Er zijn nog vele open vragen over lipoedeem qua oorzaak en juiste behandeling. Het is te specifiek en persoons afhankelijk om hier in detail op in te gaan. Natuurlijk zullen in een persoonlijk gesprek uw individuele factoren besproken worden, welke van invloed geweest kunnen zijn op het ontstaan c.q. verergering van lipoedeem.

Heeft u nog vragen?

Bekijk onze veelgestelde vragen pagina